Azi vă învăț o tehnică prin care să vă păcăliți mintea să nu mai stea atât pe social media.
Probabil că și voi deschideți telefonul în timp ce învățați ca să cautați ceva pe net, sau să răspundeți la un mesaj, și vă treziți peste jumătate de oră pe instagram reels.
Un prieten, investitor, foarte preocupat de eficiență și productivitate mi-a recomandat tehnica, și chiar merge, nu mai ai aceeași satisfacție când dai scroll, și creierului îi e mai ușor să se oprească din activitatea asta în general extrem de plăcută.
Așa cum scrie și aici, ecranele plictisitoare ajung să fie folosite mai puțin.
Momentan, majoritatea dintre noi petrecem zilnic, fără să conștientizăm, câteva ore cu ochii în telefon. Iar când devenim conștienți de asta și încercăm să scădem timpul pe ecrane ne dăm seama că-i mai ușor de zis decât de făcut.
Cum să-ți faci telefonul prieten, nu dușman
Setarea telefonului pe modul grayscale (alb-negru) poate reduce timpul petrecut pe social media din mai multe motive psihologice și fiziologice:
- Reducerea stimulării vizuale - culorile vii și variate atrag atenția și sunt plăcute pentru creier, activând centrii de recompensă și făcând utilizatorul să se simtă bine. Atunci când ecranul e alb-negru, stimularea vizuală e redusă, iar conținutul devine mai puțin atrăgător.
- Reducerea obiceiurilor - culorile contribuie la formarea obiceiurilor prin asocieri vizuale puternice. Iconițele aplicațiilor sunt de obicei colorate pentru a atrage atenția și pentru a deveni repere familiare. Fără aceste culori, utilizatorul poate fi mai puțin tentat să deschidă aplicațiile respective din obișnuință.
- Creșterea conștientizării - setarea telefonului pe grayscale poate servi ca un semnal conștient pentru utilizator că încearcă să își reducă timpul petrecut pe telefon, reamintindu-i de intenția sa și sporindu-i autodisciplina.
Uite cum poți face asta:
SAMSUNG — Settings — Modes and routines — Sleep — Change settings — Greyscale — ON
iOS — Settings — Accessibility — Display & Text Size — Color Filters — ON — Grayscale
Iar dacă vrei să-ți folosești telefonul pentru învățat, într-un mod aproape la fel de satisfying ca statul pe Instagram, descarcă aplicația Quizlet și învață toate tabelele din care s-au dat grile la ultimele 5 sesiuni de rezidențiat (plus alte paragrafe de tocit, comparații și zeci de tabele importante). Quizlet pune accent pe bucățile de materie pe care nu le știi încă prin tehnici de learning gamification și face acest proces competitiv și motivant.