Refer a friend and get % off! They'll get % off too.

Ψιλές Νάυλον Κάλτσες

1893-1993 Ιστορία ενός αιώνα.
Ψυχογραφικές καταγραφές από τις ζωές των ηρώων , που όσο κι αν τα ιστορικά γεγονότα τους μπερδεύουν και τους απογοητεύουν , αυτοί ακολουθούν έναν δρόμο που δεν τους τον έμαθε κανείς. Επιτρέπουν στην φωνούλα αυτή της ψυχής τους να τους οδηγήσει!!
Ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο, που ξεκινά από τη Τουρκοκρατούμενη Σάμο πηγαίνει στην Ελληνική Σμύρνη και καταλήγει στη προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη.

ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την συγγραφή?

Νομίζω πως είναι πολλά. Θα μπορούσα να είχα γεννηθεί με ένα μολύβι στο χέρι για να γράφω και να ζωγραφίζω. Την διάθεση να εκφράσω συναισθήματα μέσα από το γράψιμο ουσιαστικά το έκανα από τότε που έμαθα να γράφω στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Σοβαρά όμως άρχισα να γράφω από τα είκοσι και μετά.

Τι είναι για σας το γράψιμο?


Είναι αποτέλεσμα της εσωτερικής συναισθηματικής μου αλχημείας. ¨Ότι αντιλαμβάνομαι να μου συμβαίνει το μετουσιώνω μέσα από εικόνες και διοχετεύομαι μέσα εκεί..

Γιατί αυτό το βιβλίο σήμερα?

Νομίζω πως και χθες και σήμερα και αύριο αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να διαβαστεί και να είναι επίκαιρο.
Αναφέρεται σε διαχρονικά συναισθήματα γραμμένα βέβαια μέσα από την ματιά την δική μου.
Θέματα όπως, προσδιορισμός του τι είναι πατριώτης και τι είναι χριστιανός, η θέση της γυναίκας , τι σημαίνει είμαι ενάντια στον πόλεμο? Ο πόλεμος που συντελείτε μέσα μας τελικά έχει σαν αποτέλεσμα το χάος που βλέπουμε γύρω μας? Αν ναι τότε θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το νόημα της αγάπης από εμάς προς εμάς.
Κατανόησης του εαυτού μας και σεβασμός μόνο φτάνει για να ανατρέψουμε οποιοδήποτε άσχημο σενάριο όπως ακριβώς κάνουν και οι ήρωες αυτού του βιβλίου. Αυτό το βιβλίο σου δίνει τα εργαλεία για να καλλιεργήσεις ακόμη και σε άγονο έδαφος

Το γράψιμο σε πρώτο πρόσωπο σημαίνει κάτι ιδιαίτερο για σας?

Έχει αμεσότητα και την αίσθηση συμμετοχής, μιας και το πρώτο πρόσωπο μοιάζει να απευθύνεται αποκλειστικά σ εσένα. Λατρεύω τα βιβλία στο πρώτο πρόσωπο!


Καταπιάστηκαν πολλοί και καταξιωμένοι συγγραφείς με θέματα όπως το κάψιμο της Σμύρνης η προσφυγιά, που τουλάχιστον το πρώτο μέρος του βιβλίου σας πραγματεύεται. Αυτό δεν σας φόβισε σαν πρώτο σας βιβλίο?

Θέλω να σας πω μια μικρή ιστορία για μια πολύ αγαπημένη μου συγγραφέα την Μαρία Ιορδανίδου .
Ξέρεις ότι αυτή η γυναίκα μετά από πολλές ταλαιπωρίες μιας και ο άνδρας της ήτανε κομουνιστής και ήτανε συνεχώς σε δίκες και φυλακές ,άρχισε να γράφει εκεί κοντά στα εξήντα πέντε της χρόνια .
Το εκπληκτικό είναι πως ο λόγος που έγραφε ήταν ότι δεν βρήκε κανένα βιβλίο που να μιλάει για την Πόλη έτσι όπως θα ήθελε αυτή και γι αυτό άρχισε να γράφει, με μεγάλη επιτυχία (βλέπε Λωξάνδρα)
Χωρίς να θέλω να αναμετρηθώ με την Μαρία την Ιορδανίδου, ο λόγος όμως είναι σχεδόν ο ίδιος .
Δεν παίζει ρόλο λοιπόν το πόσοι και ποιοι γράφουν για κάποιο γεγονός ,
Ο καθένας βάζει το δικό του λιθαράκι , γιατί έχει το δικαίωμα να το κάνει.
Αλίμονο να μην το είχε!! ¨Έτσι λοιπόν δεν νιώθω κανέναν φόβο ,το αντίθετο νιώθω χαρά που μπόρεσα να αφιερώσω στην γιαγιά μου την Βαγγελίτσα το πρώτο μου βιβλίο!!


Η σχέση σας με τα γεγονότα που αναφέρετε μέσα στο βιβλίο σας είναι καθαρά συγγραφική η υπάρχουν και στοιχεία που τα δανειστήκατε από την οικογένειά σας ίσως ,η από αληθινές μαρτυρίες τρίτων?


Μες στο συγγραφικό μου σενάριο έχει πολλές μαρτυρίες αληθινές .
Το πρώτο κεφάλαιο έχει πολλά στοιχεία που μου μετέφερε η γιαγιά μου.
Σε όλο το βιβλίο όμως κόβω και ράβω εικόνες από την καθημερινότητα , από το λεωφορείο, από την βόλτα στην παραλία μέσα στον χειμώνα, από τις διηγήσεις μιας φίλης , μια γρήγορη ματιά από το αυτοκίνητο μπορεί να περιγράψει ένα μεγάλο μέρος μια κατάστασης που διαδραματίζετε μέσα σε μια από τις ιστορίες του βιβλίου.
Αλήθειες και ψέματα ανάκατα αλλά με μια αρμονία για να μην ξεχωρίζουν. Μεταποιητής εικόνων και συναισθημάτων έτσι νιώθω κι έτσι είναι.


Το αγαπημένο σας παιχνίδι μέσα στο βιβλίο είναι η περιγραφή των συναισθημάτων.

Αν δεν μπορούσα να περιγράψω συναισθήματα δεν νομίζω να έγραφα.
Αντιλαμβάνομαι πολλές φορές πως όταν περιγράφω κάποιο συναίσθημα που σαν αποτέλεσμα έχει να το αποκαλύπτω ουσιαστικά, και από κει που βρίσκετε στον αόρατο κόσμο να το μεταφέρω στον υλικό κόσμο, αυτό το σοκ της μεταφοράς το νιώθω μέσα μου σαν θεραπεία.
Η εξωτερίκευση των συναισθημάτων είναι καταλυτική τις περισσότερες φορές , γι αυτό μπορώ να πω πως πήρα και απαντήσεις μέσα από το ξέσπασμα ενός ήρωα.
Είναι πραγματικά υπέροχο παιχνίδι να μπορείς να υποδύεσαι ρόλους χωρίς να λιμνάζεις μέσα τους , παρά μόνο να τους ερμηνεύεις με ευχαρίστηση.

Ψιλές ναύλων κάλτσες …εγώ που το διάβασα ξέρω από που έχει προκύψει η ονομασία , πριν το διαβάσω όμως μου άρεσε μεν ο τίτλος άλλα αν δεν διάβαζα το οπισθόφυλλο θα νόμιζα πως ήταν λίγο πιο ελαφρύ σαν περιεχόμενο.

Ψιλές ναύλων κάλτσες !!μου θυμίζει τόσο όμορφα πράγματα ..με την πρώτη το αποφάσισα να το ονομάσω έτσι.
Μου θυμίζει την μαμά μου την γιαγιά μου .
Μου θυμίζει μια γυναικεία τρυφερότητα που δεν υπάρχει πια μέσα απ αυτά τα είδη.
Μου θυμίζει την Εγνατία και την στοά Καράσου με τα χρωματιστά κουμπιά τις σατέν κορδέλες τις χάνδρες και τις ψιλές ναύλων κάλτσες.
Μου θυμίζει μια Θεσσαλονίκη που υπάρχει μόνο στα όνειρά μου.
Γι αυτό αγαπώ αυτόν τον τίτλο!


Γιατί να διαβάσει κάποιος το βιβλίο σας?

Υπήρξαν βιβλία στη ζωή μου που όταν τα τελείωσα ένιωθα πάρα πολύ ωραία.
Υπήρξαν όμως και βιβλία που μια μικρή λεπτομέρεια στην διήγηση τους μου άλλαξε την ματιά που είχα για την ζωή.
Αν υπάρξει έστω και ένα άνθρωπος που θα βοηθηθεί στο ελάχιστο διαβάζοντάς το, τότε λοιπόν θα έχει απαντηθεί και το ερώτημά σου.
Για να πραγματοποιηθεί το αποτέλεσμα όμως πρέπει να διαβαστεί.You will get a PDF (3MB) file

€ 11.00

11.00

Buy Now

Discount has been applied.

Added to cart