Projektplanering för kreativa & visuella tänkare (pdf)
Projektplanering i pdf-format för kreatörer, arrangörer och projektledare
Den här planeringskalendern är ett utmärkt verktyg för dig som har många projekt att bolla på samma gång.
Pdf:en fungerar också utmärkt ifall du har ett stort projekt som du behöver få ner i många delprojekt.
Visuell planering
Jag skapade den här pdf:en för att jag blev tokig på att jag inte kunde få den överblick jag behövde när jag hade flera olika projekt på gång samtidigt. Visst, jag kunde boka in projekten i min kalender och veta att i augusti ska jag sätta igång med projekt x och i november, då ska jag börja med projekt y. Men det blev ingen överblick.
I det här verktyget får du plats att skriva tidsåtgång för alla projekt. Eftersom projekten är uppradade efter varandra kan du också på ett tydligt sätt se om du har överlappande projekt. För dig som har en tendens att säga ja till för mycket kan det här verktyget vara ett hjälpmedel för att upptäcka att du inte tar på dig för mycket på samma gång. Du ser väldigt tydligt när ett projekt börjar och när det slutar och kan därför lätt säga ja eller nej till nya projekt.
Exempel på projekt som du kan använda projektplaneringen till:
✅ Verksamhetsplanering
✅ Studieplan för studenter och elever
✅ Content-kalender för innehållskreatörer
✅ Kreativa projekt
✅ Föreningens olika projekt och arbetsgrupper
✅ Fest och tillställningar
✅ Bröllopsplanering
✅ Planering av event & arrangemang
✅ Rensning & organisering av hemmet
✅ Inköpslista och matinköp
✅ Planera renoveringsprojekt i huset
Projektplaneringsverktyget är uppbyggt som ett gantt-chart, vilket innebär att det finns utrymme för en tidsplan där du kan märka ut och zooma in projektets olika delar.
Hur fungerar det?
- Du får tillgång till en nedladdningsbar pdf omedelbart efter att betalningen har gått igenom.
- När du har laddat ner pdf:en kan du välja att antingen skriva ut den, eller använda den digitalt i ett pdf-läsarprogram som t ex Goodnotes, Notability etc.
- du kan nu börja använda projektplanen för att markera dina olika projekt och vem som ska göra vad.
Planering för projektledare & arrangörer
Oavsett om du tänker på det eller inte är du oftare än du tror både arrangör och projektplanerare, även om du inte har den titeln på visitkortet.
Ska ni ha en AW på jobbet? Chansen är stor att någon tar på sig att styra upp var ni ska vara, att boka bord, om ni ska beställa biljetter till en föreställning etc.
Ska du arrangera en födelsedagsfest? Då är det mycket fix inför det, och det kan vara bra att ha ett verktyg där du tydligt ser vad som har blivit gjort och vem som har gjort vad.
Tips på hur du använder planeringsverktyget:
Om ni är flera som tar del av projektet: skriv ut pdf:en så alla som är delaktiga i projektet kan se vad som ska göras och vem som ska göra vad. Ett tips här är att använda olika färger för olika personer så att varje person får en egen färg. På det sättet kan man lätt se vem som ska göra vad.
Är ni en familj som behöver styra upp alla familjens återkommande projekt så kan det här vara till hjälp. Samma sak om ni är en liten organisation som behöver jobba mot ett gemensamt mål med många små delprojekt.
Är du kreatör eller content creator kan det vara bra att ha ett planeringsverktyg för dina plattformar så du vet vilket innehåll du ska posta, när och till vilken plattform.
Du kanske har ansvar för företagets sociala medier? Då kan det här verktyget vara till stor hjälp.
Behöver du styra upp ett mindre projekt som t ex att få ordning på din garderob så kan du lista alla smådelar av projektet i det här verktyget: Sortera ut kläder du inte använder, åka till second hand med donationer, avyttra / slänga uttjänta plagg, fixa lådor och behållare etc. Sedan kan du bara bocka av när du är klar.
Nedan kan du se exempel på hur du använder planeringsverktyget (engelska):