Your Cart

Acum Puterile cerești - Heruvic la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, glas 7 varis

Acum Puterile cerești - Heruvic la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, glas 7 varis, de P.S. Nectarie Frimu, cu imaginile partiturilor adăugate, pentru o urmărire mai ușoară a cântărilor. Partitura a fost luată din volumul „Triodul Paisian” pg. 723-725.


Liturghia Darurilor mai înainte sfințite este cea de-a treia Liturghie a Bisericii Ortodoxe. Liturghia Darurilor se poate săvârși în orice zi a Postului Mare (cu excepția zilelor de sâmbăta și de duminică, a zilelor aliturgice - luni și marți din prima săptămână și vineri din Săptămâna Patimilor, când nu se face nici o Liturghie). 


Având în vedere că Postul Paștilor este un timp al înfrânării și al căinței, iar Liturghia un timp al bucuriei, Părinții Bisericii au decis ca în cazul în care sunt credincioși care doresc să se împărtășească și în cursul săptămânii, să se oficieze Liturghia Darurilor. Astfel a fost alcătuit un ritual de împărtășire cu Sfintele Daruri sfințite mai înainte, adică sfințite la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârșește sâmbăta și duminica. Sfintele Daruri sunt așadar, sfințite la aceste Liturghii, sunt păstrate pe Sfânta Masă, iar în cursul săptămânii, atunci când se săvârșește Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, noi ne împărtășim cu aceste daruri. 


Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este considerat Sfântul Grigorie Dialogul, episcopul Romei (+604). Această tradiție nu are nici un temei istoric. Nu putem spune cu siguranță că Grigore cel Mare a înființat întreg oficiu liturgic al acestei Sfinte Liturghii, însă putem afirma că el a contribuit la îmbogățirea și la sistmatizarea acestei Sfinte Liturghii pe vremea cât a stat la Constantinopol.


ASCULTĂ AICI: