Your Cart

Cuvine-se cu adevarat - Axion, glas 3, de Petru Vizantie

Cuvine-se cu adevărat - Axion, glas III, de Petru Vizantie Protopsaltul, cu imaginile partiturilor adaugate, pentru o urmărire mai ușoară a cântărilor. Partitura a fost luata din volumul „Buchet Muzical Athonit - Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie” pg 304-305.


Cântarea liturgică numită axion duminical – Cuvine-se cu adevărat (cunoscută și sub alte traduceri: Vrednică ești, sau Cade-se cu adevărat) – reprezintă imnul de laudă ce se cântă în timpul Sfintei Liturghii în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.


Imnul Axion reprezintă unul dintre cele mai importante creaţii ale imnografiei bizantine din cadrul Sfintei Liturghii, alături de Trisaghion și Heruvic.


Originea Axionului se află în diferitele imne care însoţeau încă din vechime pomenirea nominală a Sfintei Fecioare în cursul rugăciunii de mijlocire, mai ales după epoca ereziei lui Nestorie, ca o manifestare spontană a sentimentelor de venerare faţă de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Etimologic, cuvântul „axion” provine din limba greacă şi înseamnă „vrednică eşti”. Tema axionului este de o însemnătate deosebită, amintind de faptul că Răscumpărătorul sufletelor noastre, Mântuitorul Iisus s-a întrupat din Preasfânta Fecioară şi ne-a trecut de la moarte la viaţă, înnoind firea noastră umană pervertită de păcatul adamic.


ASCULTĂ AICI