Your Cart

Laudati pe Domnul - Chinonic duminical, glas I, de Ierom. Grigorie

Laudati pe Domnul - Chinonic duminical, glas I, de Ierom. Grigorie. Partitura luata din volumul „Buchet Muzical Athonit - Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie” pg 650-651.


Chinonicul (din gr. κοινωνικόν = ceea ce este comun) este imnul ce se cântă în timpul Sfintei Împărtășanii. Principala sa funcţie este aceea de a orienta atenţia credincioşilor spre celebrarea euharistică, iar rolul său este de a oferi un acompaniament textual și muzical adecvat ritualului sacru al Euharistiei. Totodată, are rolul de a rememora şi individualiza fiecare Liturghie în parte. În timpul împărtășirii, chinonicul păstrează neștirbită inteligibilitatea textului imnografic, iar prin frazele sale melodice și vocalele muzicale prelungite conduce rugăciunea, dincolo de căutarea sensurilor, în inimă, adică spre acea simţire duhovnicească.


Într-adevăr, întregul serviciu se edifică și culminează în momentul comuniunii euharistice. Astfel, contextul liturgic al acesteia presupune pregătirea inimilor și sufletelor oamenilor pentru a primi Darurile Sfinte. Aici, mintea coboară în inimă, sufletul se așază, se odihnește, se interiorizează, se statornicește în starea amprentată de ethosul sonor și intră în rezonanță cu psalții. Este momentul de pregătire pentru marea întâlnire a Euharistiei.


Totul se suspendă, mintea se adună și, cu atât mai mult, rugăciunea urcă mai presus de cuvinte, din strană auzindu-se ecouri ale sunetelor unei cratime parcă în continuă spirală urcătoare. Se creează o stare de așezare și exaltare, pe care vechii dascăli știau să o folosească în scopul strict duhovnicesc al rugăciunii, pentru a exprima sau articula sentimentele de recunoștință față de Dumnezeu.


ASCULTA AICI