Your Cart

Stihirile Invierii de la Vecernie, glas I, de Dimitrie Suceveanu

Stihirile Invierii, cantate dupa „Doamne strigat-am” de la Vecernia glasului 1, prelucrate de Dimitrie Suceveanu, cu imaginile partiturilor adaugate, pentru o urmărire mai ușoară a cântărilor. Partitura a fost luata din volumul „Buchet Muzical Athonit - Anastasimatarul” pg. 5-11.


Anastasimatarul (din grecescul ἀνάστασις = înviere) este cartea care cuprinde cântări bisericești de la slujbele zilelor de duminică, ziua Învierii Domnului. Cu unele excepții, textele cântărilor sunt cuprinse în Octoih, Anastasimatarul fiind, de fapt, un fragment din Octoih pus pe note muzicale.


In anul 1823, a fost tipărit primul anastasimatar în limba română, alcătuit de Macarie Ieromonahul, după cel al lui Petru Efesiu. Următorul a fost tipărit abia peste 25 de ani (1848), de către Dimitrie Suceveanu, fiind o reeditare după Anastasimatarul lui Macarie, revăzută și adăugită după noile apariții din limba greacă.


Anastasimatarul lui Macarie Ieromonahul, cu excepția câtorva încercări personale, a constituit sursa principală de inspirație pentru aproape toate lucrările, având cea mai mare circulație în tipărituri și manuscrise.


ASCULTĂ AICI: