Your Cart

Troparul Când slavitii Ucenici, glasul 8, pe larg, tonisit de Anton Pann

Troparul Deniilor - Când slăviții Ucenici cântat Miercuri și Joi seara, glasul 8, pe larg sau αργά (arga), tonisit de Anton Pann, cu imaginile partiturilor adăugate, pentru o urmărire mai ușoară a cântărilor. Partitura a fost extrasa din volumul „Antologie de cântări psaltice. Tomul al III-lea. Păresimier” pg. 115-117.


În Sfânta și Marea Joi, dumnezeieștii Părinți, care au rânduit pe toate bine, urmând predaniilor dumnezeieștilor Apostoli și Sfintelor Evanghelii, ne-au pre­dat să prăznuim patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, adică predarea înfricoșatelor Taine, rugă­ciunea cea mai presus de fire și vânzarea Domnului.


Despre aceste patru momente surprinse în lecturile evanghelice și în cântările slujbelor, sinaxarul Deniei din Sfânta și Marea Joi învață:


„Pastile evreiesc avea să se serbeze Vineri; era deci potrivit ca adevărul să urmeze preinchipuirii, adică atunci să Se jertfească și Pastile nostru, Hristos. După cum spun dumnezeieștii Părinți, Domnul a luat-o înainte și a sărbătorit Pastile iudaic împreună cu ucenicii Săi Joi seara. În adevăr, la evrei se socotește o singură zi și seara de Joi și toată Vinerea. După cum au spus unii, Domnul a sărbătorit atunci împreună cu ucenicii Lui Paștile Legii Vechi. Unul din cei care susțin aceasta este și dumnezeiescul Hrisostom. Au stat mai întâi cu toți în picioare încinși la brâu, încălțați, cu toiegele în mână, gata de drum; și au îndeplinit și toate celelalte porunci ale Legii, pentru ca nu cumva Domnul să pară că este un călcător de lege. Zevedeu a pregătit tot ce trebuia pentru sărbătorirea Paștelui. Marele Atanasie spune, deși alții sunt de altă părere, că Zevedeu era acela care ducea ulciorul cu apă. În urmă, arătând ucenicilor Săi cele mai înalte porunci, a predat în foișor, pe când se lăsa noaptea, taina Paștelui nostru. Iar dacă s-a făcut seara, Iisus S-a așezat la masă cu cei doisprezece ucenici. Vedeți deci că acesta nu era Pastile iudaic, căci era cină, pâine, băutură și stă jos la masa și toate mâncărurile erau pregătite la foc? Înainte de a începe cina – așa spune dumnezeiescul Hrisostom – S-a sculat de la cină, Și-a dezbrăcat haina cea de deasupra și a turnat apă în vasul de spălat. Și El singur a spălat picioarele tuturor. Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducă aminte să nu umble după întâietăți. După ce le-a spălat picioarele îi indemna la aceasta zicând: «Cel care vrea să fie întâiul să fie în urma tuturor», dându-se El Însuși pildă. Se pare că Hristos a spălat picioarele lui Iuda înaintea celorlalți Apostoli. În urma tuturor a venit și la Petru. Acesta, având mai multă dragoste de Hristos, nu L-a lăsat să-i spele picioarele; dar pe urmă Îi îngăduie să-i spele nu numai picioarele, ci și mâinile și capul”.


CUMPĂRĂ - Chinonice duminicale, partea I: https://bit.ly/3kccSlR


CUMPĂRĂ - Chinonice duminicale, partea a II-a: https://bit.ly/3mksa9c


CUMPĂRĂ - Heruvice scurte si pe larg de Constantin Protopsaltul: https://bit.ly/3B8RTI2


Cei care doriți să mă ajutați, puteți face o donație prin Paypal accesând link-ul acesta: https://bit.ly/3mp9pTe


Acum mă puteți găsi și pe Spotify: https://spoti.fi/3AiEVaT


Sursă articol: https://www.crestinortodox.ro/stiri/c...


ASCULTĂ AICI: