
TULBURĂRILE NEUROLOGICE CAUZATE DE BOLI INFECȚIOASE
Aproximativ 75% din populația mondială trăiește în țări în curs de dezvoltare, unde se înregistrează cei mai slabi indicatori de sănătate. Problemele majore de sănătate în aceste regiuni sunt, de regulă, asociate cu clima caldă, supraaglomerarea, sărăcia extremă, analfabetismul și ratele ridicate ale mortalității infantile, ceea ce duce la o povară a bolilor transmisibile diferită în mod semnificativ față de restul lumii. În plus, bugetele de sănătate sunt scăzute, iar oportunitățile de intervenție comunitară sunt foarte limitate.
La nivel mondial se desfășoară o tranziție demografică: pe măsură ce populațiile îmbătrânesc, povara bolilor netransmisibile (cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și cancerul) crește, în special în regiunile cele mai defavorizate. Astfel, majoritatea țărilor cel mai puțin dezvoltate se confruntă cu o dublă povară: atât boli transmisibile, cât și boli netransmisibile.
Comunitatea internațională din domeniul sănătății publice se confruntă acum cu un tipar mai complex și mai divers de boli ale adulților decât se anticipa anterior și propune un „răspuns dublu” care să integreze prevenirea și controlul ambelor categorii de boli -transmisibile și netransmisibile - în cadrul unui sistem de sănătate cuprinzător.
Unele boli care fuseseră anterior prezente în țările dezvoltate, dar care practic au dispărut (precum poliomielita, lepra și neurosifilisul), încă provoacă pierderi de vieți în regiunile în curs de dezvoltare. În plus, unele dintre infecțiile cu protozoare și helminți, caracteristice zonelor tropicale, sunt acum întâlnite din ce în ce mai des în țările dezvoltate, ca urmare a migrației, a operațiunilor militare la scară largă și a mijloacelor rapide de transport, care au potențialul nedorit de a introduce vectori de boli.
Deși unele boli infecțioase au fost aproape eradicate, marea majoritate a acestora nu va putea fi eliminată într-un viitor apropiat. Organizația Mondială a Sănătății a raportat că în ultimii 20 de ani au fost recunoscute științific cel puțin 30 de boli noi.