Your Cart

e-knjiga UPRAVLJANJE PODACIMA

On Sale
€5.99
€5.99
Added to cart
UPRAVLJANJE PODACIMA
3. izdanje (v3.2 / 2023-07-25)
© Mladen Varga 
ISBN 978-953-59132-1-4Moderno društvo, a poslovanje naročito, nezamislivo je bez informacija i podataka. Informacije su neophodne u poslovnom odlučivanju, a poslovni se podaci s razlogom smatraju vrijednom imovinom.

Upravljanje podacima uspostavlja procese i pravila korištenja podataka, kako bi se pouzdani i ažurni podaci mogli optimalno koristiti u poslovanju, donošenju poslovnih odluka te ostvarenju poslovnih ciljeva.

Upravljanje podacima organiziranog sustava (organizacije, poduzeća, ustanove, države... ) je složen i zahtjevan posao koji se u knjizi razmatra s više aspekata. 

Knjiga opisuje
  • organizaciju podataka u modernim informacijskim sustavima, načine korištenja podacima pri obavljanju izvršnih, upravljačkih i drugih poslova, te načine njihove obrade, 
  • razmatra metode i tehnike pohranjivanja i pretraživanja podataka u bazama i skladištima podataka, bazama dokumenata ili na webu, 
  • opisuje procese upravljanja podacima organizacije vodeći brigu o njihovoj dostupnosti, integritetu, sigurnosti, privatnosti, vlasništvu, kvaliteti...

Poglavlja knjige:
1. Podaci
2. Računalna organizacija podataka
3. Informacijski sustav
4. Potpora izvršnim procesima
5. Potpora upravljačkim procesima
6. Potpora informiranju
7. Upravljanje podacima
8. Primjeri

Knjiga je namijenjena studentima sveučilišnih studija poslovnih usmjerenja kao udžbenik za predmete koji se bave bazama ili skladištima podataka, organizacijom podataka ili njihovim upravljanjem. Može poslužiti širem krugu čitatelja kao štivo namijenjeno cjelovitom upoznavanju s problematikom organizacije podataka i njihova upravljanja.

Knjizi je odobren naziv Udžbenik Sveučilišta u Zagrebu / Manualia universitatis studiorum Zagrabiensis, odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od 20. travnja 2012.

E-izdanje se povremeno dopunjuje prateći promjene u teoriji i praksi upravljanja podacima.

Aplikacije preporučene za korištenje responzivnog formata (ePub3): Adobe Digital Editions za PC računala, Google Play Books, Lithium, Aldiko Next za Android uređaje te Apple Books (Knjige) za Apple uređaje.
You will get a EPUB (9MB) file

Customer Reviews

There are no reviews yet.