Over mij
"Samenleven met dieren, het werd mij niet met de paplepel ingegoten. Voor mij is het nog steeds niet vanzelfsprekend, maar net dat maakt dat ik nóg meer met een bewuste houding en open blik ernaar kijk."
"Samenleven met dieren, het werd mij niet met de paplepel ingegoten. Voor mij is het nog steeds niet vanzelfsprekend, maar net dat maakt dat ik nóg meer met een bewuste houding en open blik ernaar kijk."
Ik probeer zoveel mogelijk mee te leven op het ritme van de natuur, ik hou van eenvoud en ik fleur op wanneer nieuwe inzichten beginnen te knisperen in mijn hoofd. Ik leer graag bij en vind het leuk om mezelf te blijven ontwikkelen.
Ik heb een bijzondere interesse en voorliefde voor adoptiedieren en herplaatsers uit binnen- en buitenland. Die voorliefde komt natuurlijk voor een groot deel door eigen ervaringen met adoptiehonden en -katten. Daarnaast heb ik verschillende jaren o.a. in een plaatselijk dierenopvangcentrum voor honden en katten gewerkt en heb ik in 2023 - samen met enkele fantastische collega's - mijn schouders gezet onder De wereld van Nellie, een project van Together Alive vzw. Ik volgde bijscholingen die specifiek adoptie en/of herplaatsing behandelden of die gegeven werden door mensen die wereldwijd actief zijn in asielen en/of herplaatsingsorganisaties. Ik begeleid dan ook hoofdzakelijk mensen die een hond of kat hebben geadopteerd en hierbij tegen (soms onverwachte) moeilijkheden opbotsen.
Of jouw hond of kat nu een asielverleden heeft of niet, mijn vertrekpunt bij alle advies en begeleiding is: jou helpen om je hond, je kat en jezelf beter te begrijpen. Want wanneer je jouw eigen behoeftes, unieke karakter en biologische fundamenten leert kennen en die samenlegt met de behoeften, het unieke karakter en de biologische fundamenten van jouw hond of kat, beseffen we dat we eigenlijk niet zo heel erg verschillend zijn. En waar jullie wel verschillen, help ik jullie om bruggen te bouwen. Ik beschouw mezelf daarom vooral als een consultant, een onafhankelijke en externe raadgever voor iedereen die met vragen zit over zijn/haar/hun hond(en) en kat(ten).
Als kind was ik al enorm geïnteresseerd in de natuur. Ik ben niet opgegroeid met dieren en bovendien ben ik nooit een durver geweest, daarom vond ik het vooral fijn om over dieren - en bij uitbreiding de hele natuur en ecosystemen - te lezen of om hen vanop een veilige afstand te observeren. Het echte contact met dieren, dat liet ik liever over aan anderen, want stiekem was ik toch een beetje bang.
Nadat ik vele jaren later mijn studies taal- en letterkunde en bedrijfscommunicatie aan de KU Leuven afrondde, ging samenwonen met mijn vriend en aan mijn eerste job begon, begon het toch serieus te kriebelen om een hond te nemen. Mijn angst voor honden was in de loop der jaren - gelukkig! - verminderd. Maar ik hou wel van een goeie voorbereiding, dus heb ik mij na mijn studies jarenlang ingelezen over honden, hun opvoeding en training. Na een aantal jaren van dromen en voorbereiden, was ik er écht klaar voor... Hop, wij naar het asiel!
Toen Haley in 2014 in ons leven kwam, waren we superblij! Toch bleek het moeilijker om haar "te doen luisteren" dan het in de vele boeken werd voorgesteld. De oplossing lag voor de hand: nog méér boeken lezen, tv-programma's kijken over honden, opzoekingen doen op internet, hondenschool,... Maar dat bracht geen raad. Haley trok geweldig hard aan de leiband en alle tips en stappenplannen om haar te leren om "mooi aan de voet" te wandelen lukten gewoon niet in de praktijk.
Tijdens mijn opzoekingen botste ik af en toe op een cursus hondengedrag. Dat klonk wel interessant... Het zelfstandigenbloed stroomt door mijn aderen en al dromend groeide stilaan een businessplan: ik wou een doggy daycare beginnen! Ik schreef mij in voor enkele cursussen in de buurt, daarna volgden er nog meer op andere locaties. Omdat we ondertussen ook een kat hadden, Jules, schreef ik mij natuurlijk ook in voor enkele cursussen over katten. Ik ben sindsdien niet meer gestopt...
Ik volgde cursussen, lezingen en opleidingen bij heel verschillende mensen: met en zonder wetenschappelijke achtergrond, ervaringsdeskundige of niet, theoretisch of praktisch aangelegd,... Tussen al die verschillende visies, stijlen en benaderingen van de beschikbare kennis over honden, katten en mensen begon ik stilaan een richting te vinden die voor mij "klopt". Een richting zonder methodes, stappenplannen, hokjes, doelstellingen en diagnoses maar mét empathie, kennis, reflectie en geduld. Hoewel ik de opleidingen gestart was vanuit de overtuiging dat ik zeker géén dierengedragstherapeut, dierenfluisteraar, hondencoach, of hoe-je-mij-ook-wil-noemen wilde worden, begon ik het steeds toffer te vinden om anderen te helpen met hun honden- en kattenproblemen.
In 2018 startte ik in bijberoep als professionele honden- en kattenoppas en begon ik ook gedragsbegeleiding voor honden en katten aan te bieden. Slechts anderhalf jaar later, in december 2019, heb ik de stap gezet naar de échte zelfstandigheid. Sindsdien werk ik fulltime en met hart en ziel voor iedereen die samenleeft met honden en/of katten en die daarbij mijn hulp vraagt.
Volg mij op Instagram
Volg mij op Facebook
Connecteer op LinkedIn
Ik ben geen dierenarts, ik kan en mag dus geen evaluaties maken van de fysieke gezondheid van je dier. Via bijscholingen en ervaring ben ik wel getraind om fysiek ongemak te herkennen bij honden en katten. Van zodra ik vermoed dat er een medisch probleem kan zijn of een ongemak dat via een dierenarts onderzocht en verholpen kan worden, zal ik je doorverwijzen naar je vertrouwde dierenarts of specialist.
Bijleren en geïnteresseerd blijven in de wereld stopt nooit. Zelfstudie blijft een vaste waarde in mijn leven en ik volg nog regelmatig bijscholingen die gegeven worden door experten in hun vakgebied. De onderstaande lijst is een overzicht (in chronologische volgorde) van de cursussen die ik tot nu toe heb afgerond...
Sinds 2023 gaat het grootste deel van mijn financiële middelen naar toegenomen medische kosten van onze eigen dieren en naar verbouwingen. Er wordt daarom beduidend minder geïnvesteerd in bijscholingen en deelnames aan conferenties en lezingen. Dat betekent natuurlijk niet dat er niet voortdurend bijgeleerd wordt! Kennis en inzichten worden voortdurend gratis of aan heel democratische tarieven gedeeld. Boeken, gesprekken, video's en bijeenkomsten houden mijn blik op de wereld open en mijn hersenen geprikkeld.
Laat hier je e-mailadres achter en krijg als eerste alle nieuwtjes te lezen...